Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трус на финансовите пазари в Турция след изненадващото решение за провеждане на нови избори в Истанбул

Снимка: Ройтерс

Във вторник турските финансови пазари се оказаха под сериозен натиск след решението на Висшият избирателен съвет на страната да анулира резултатите от местния вот в Истанбул и да насрочи нови избори за 23-ти юни, уважавайки по този начин жалбата на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

Турската лира се обезценява с нов над 1% спрямо щатския долар и еврото, достигайки най-ниски нива от октомври 2018-а година насам, тъй като инвеститорите сякаш бяха изненадани от решението за анулиране на изборните резултати и за насрочване на нов вот в Истанбул.

Американският долар поскъпва с 1,32% към 6,1600 турски лира, като за кратко дори достигна 7-месечен връх от 6,1950 лири, докато еврото нараства с 1,3% към 6,9050 турски лири, след като по-рано през деня и единната европейска валута успя да поскъпне до 7-месечен връх около 6,9500 нивото.

                                                            Графики на долар/турска лира и евро/турска лира

Снимка

Оспорването на изборните резултати в Истанбул от партията на президента Реджеп Ердоган след вота на 31-ви март, който беше спечелен с малко от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия, предизвика трайна обезценка на турската лира през последните няколко седмици. Трябва да е има предвид, че Истанбул е основния търговски център на Турция и формира около една трета от общата икономическа активност в страната.

Под натиск от продажбите се намират и турските облигации и акции, като основният фондов индекс на борсата в Истанбул BIST 100 се понижава с близо 2% към най-ниско ниво от 27-и март насам. Индексът, обхващащ само турските банки, се понижава с близо 3% до най-ниско ниво от януари насам.

Турските държавни облигации, деноминирани в долари, пък регистрираха най-агресивните си разпродажби от март насам, като най-силни са продажбите при дългосрочните книжа. Според данни на Tradeweb държавните облигации с падежи през 2038-а, 2041-а и 2043-а година поевтиняват с между 1,6 и 1,8 цента.

Освен притесненията, свързани с несигурността относно изборните резултати и политиката на Турската централна банка, повод за загриженост сред инвеститорите дава и заплахата преди време на Съединените щати да наложат санкции на съюзника си в НАТО Турция с оглед на покупките от страна на властите в Анкара на руски системи за противоракетна отбрана С-400.

"Решението на Турция за повторно провеждане на изборите в Истанбул на 23-ти юни означава близо два месеца на допълнителна несигурност по отношение на плановете на страната за ребалансиране и стабилизиране на нейната икономика", заяви във вторник Едуард Паркър, управляващ директор на агенция "Фич" за региона, обхващат и Турция.

"Провеждането на нови избори просто отлага този момент на намиране на решение и води до още два месеца на допълнителна несигурност", посочи той пред агенция Ройтерс.

През миналата седмица агенция "Фич" потвърди суверенния дългосрочен рейтинг на Турция на ниво "ВВ" с отрицателна перспектива, но Паркър отбеляза, че този рейтинг може да бъде понижен, "ако се влошат съществуващите слабости, особено предвид нестабилността на турската икономика и на местната валута".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени