Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърдечна недостатъчност праща в болници над 150 хил. пациенти у нас годишно

Сърдечната недостатъчност е тежко хронично заболяване, което се дължи на коронарна болест на сърцето, на инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи. Данните са стряскащи, казва проф. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

„26 млн. болни със сърдечна недостатъчност в света, не разполагаме с национален регистър за сърдечна недостатъчност, данните също са много тревожни, над 150 хил. диспансеризирани с диагнозата сърдечна недостатъчност. Цифрите от представителното проучване показват, че всъщност сърдечно-съдовите заболявания са лидери и през 2017 г. имаме увеличение на тази смъртност като цифра с 2200 случая“.

Българските пациенти имат възможност за бърз достъп до специалистите кардиолози, но въпреки това връзката между пациент и лекар не е на достатъчно добро ниво, посочи проф. Пламен Гацов от втора градска болница.

Симптомите са лесна уморяемост, задух в легнало положение, сърцебиене, подуване на краката, загуба на апетит, кашлица, покачване на тегло.

Проф. Арман Постаджиян, началник на Кардиологичното отделение в столичната болница „Св. Анна“ обясни:

„Това е състояние и заболяване, което успешно може да бъде превентирано от самото начало чрез адекватен контрол на рисковия профил“.

Напредналата форма на сърдечната недостатъчност се следи с телемониториране и но тя това все още не е добре реимбурсирано у нас, съобщи проф. Иво Петров, началник на клиниката по кардиология на УБ „Сити клиник“:

„Разполагаме с 5 такива устройства за онлайн мониториране и тези устройства всъщност мониторират не само сърдечната честота, но и други физиологични параметри като дихателна честота, сатурация с кислород, артериално налягане… “.

В 13 града през месец май ще се проведе национална кампания за по-добра информираност за сърдечната недостатъчност.

Репортажа на Гергана Хрисчева може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени