Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горнооряховският съд определи "задържане под стража" на обвинен за трафик на мигранти

Районният съд в Горна Оряховица наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на 47-годишен мъж от Стражица, обвинен в трафика на 26 афганистанци
Снимка: Здравка Маслянкова

Районният съд в Горна Оряховица наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на 47-годишен мъж от Стражица, обвинен в трафика на 26 афганистанци. Мигрантите – млади мъже и непълнолетни момчета, бяха задържани миналия петък в покрайнините на горнооряховското село Янтра.

Обвиненият за трафик на хора Ангел Велев е с богато съдебно и криминално минало. Преди година и половина е излязъл от затвора в Унгария, където е излежавал присъда за същото престъпление. Горнооряховският съд счете, че има опасност Велев да се укрие и да извърши друго престъпление за това го остави в ареста. На излизане от съда Велев заяви, че е невинен:

„Спокойно, няма сензация, не са ме освободили“.

Служебният защитник на обвиняемия посочи, че няма събрани доказателства за трафик. Според адвокат Кирил Маречков Ангел Велев е извършвал транспортна услуга на хора от едно до друго място в страната и няма данни да е подпомагал афганистанците да преминат държавната граница:

„В крайна сметка има доказателства, с които трябва да се съобразяваме. Дали той е извършил престъпление, има съд, който ще реши“.

Мярката подлежи на обжалване. Законът предвижда за трафик на хора, включително и деца, лишаване от свобода до 6 години и глоба до 20 000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна