Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Напрежението между САЩ и Китай може да се отрази негативно на глобалния инвестиционен климат

Жан-Клод Юнкер
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция във вторник, че продължаващото търговско напрежение между Съединените щати и Китай ще повлияе негативно на глобалния инвестиционен климат.

Според него голяма част от глобалните икономически проблеми са свързани с търговското напрежение между Вашингтон и Пекин.

"Ако инвеститорите нямат усещането, че този проблем може да бъде решен скоро, то апетитът за инвестиции ще отслабне както от двете страни на Атлантическия океан, така и по целия свят", заяви той.

Жан-Клод Юнкер също така отбеляза, че може да се има доверие на американския президент Доналд Тръмп относно търговските отношения между САЩ и ЕС. Според него не се е променило нищо в трансатлантическите търговски отношения, откакто той се срещна с Тръмп във Вашингтон през юли миналата година.

“Хората от Белия дом и моите екипи са в почти ежедневен контакт и затова мисля, че можем да се доверим на американския президент, когато става въпрос за търговски отношения между САЩ и Европа”, посочи шефът на ЕК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!