Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни са щетите от снощната градушка в община Кайнарджа и село Ветрен

Снимка: БГНЕС

Сериозни са щетите, които снощните порой и градушка са нанесли на селскостопанската продукция и инфраструктурата в община Кайнарджа и в силистренското село Ветрен.

В Ситовските села Искра и Гарван са наводнени земеделски площи. В Заветското село Брестовене градушката е унищожила зеленчуковите насаждения в частните дворове и овощната градина край населеното място. Увредени са 70 процента от нивите със слънчоглед, царевица и пшеница.

Градушката, паднала вчера следобед в Заветско, е нанесла поражения на земеделските площи и в Сушево, каза председателят на земеделската кооперация Марин Маринов. Ледените топчета са били с големината на лешник:

"По-дребна градушка. Виждали сме и по-тежки градушки. Тази не беше от най-лошите, но не сме стигнали навътре из нивите да погледнем какво е състоянието реално".

Сериозно засегнати са ниви с пшеница, рапица и слънчоглед. Стопаните от Сушево не чакат помощ от никъде, защото и реколтата им не е застрахована:

"Досега сме застраховали доста години. Не сме имали адекватно отношение от застрахователите. Преценили сме, че е по-добре да си покрием загубите с лични средства, отколкото да разчитаме на някого".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна