Eмисия новини
от 13.00 часа

Признаване на българската общност в Северна Македония поиска в декларация Македонският научен институт

Конституционно признаване на българска общност в Република Северна Македония поискаха в декларация от Македонския научен институт, който настоя българските граждани да получат еднакви права с другите етноси, посочени в конституцията на Скопие. С документа се настоява и за преустановяване на държавната информационна медийна политика, подхранваща езика на омразата към българите.
Според бившия посланик в Белград и Сараево Любчо Трохаров, който е в ръководството на института, признаването на българската общност трябва да бъде червена линия в двустранните отношения между България и Северна Македония:
"Искането за признаване на българска национална общност в Република Северна Македония трябва да бъде главното условие, което България трябва да постави на Скопие за членството в Европейския съюз".
Преди дни новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че се слага край на  политиката на тормоз и полицейско преследване на хората с българско самосъзнание. Той обаче изрази очакване за реципрочни действия и за онези български граждани, които се определят като македонци.
Заради липсата на напредък в преговорите по спорните моменти от общата история от Македонския научен институт призоваха София да се оттегли от двустранните разговори в смесената комисия и да се пристъпи към преговори за изработването на нов договор за добросъседство със Скопие.
Още от

Чакаме Европа да спаси лъва Любо

публикувано на 15.11.19 в 12:52

Коледен Handmade базар в Бургас

публикувано на 15.11.19 в 12:49