Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дани Валверду най-дълго се задържа край Григор Димитров

Димитров и Валверду по време на финалите на АТР в Лондон.
Снимка: Архив

След почти три години съвместна работа най-добрият български тенисист  в историята Григор Димитров обяви в социалните мрежи, че се разделя със своя треньор Даниел Валверду.

За някои решението е закъсняло, за други – изненадващо точно в този момент, по средата на сезона на червени кортове. Факт е, че 33-годишният венецуелец е наставникът, бил най-дълго покрай Григор по време на кариерата му при мъжете. Двамата бяха екип по време на общо 57 турнира.

Те започнаха работа през юли 2016 година, а първият им съвместен турнир беше този от Мастърс 1000 в Торонто. Най-успешната година на сътрудничеството между Димитров и Валверду беше 2017-а. Тогава хасковлията спечели последните четири титли в кариерата си в Бризбън, София, Синсинати и на заключителния турнир на най-добрите на АТР в Лондон. След триумфа в зала „О2“ Гришо стигна до рекордното за него трето място в световната ранглиста, което запази до началото на следващия сезон.

Последва спад във формата на българина, който през миналата година стигна само до един финал в Ротердам, в който загуби от Роджър Федерер. Постоянно Димитров губеше позиции, дойде и травмата в рамото в началото на сезона и той се срина до №49 в класацията от 29 април 2019 г.

Щабът на Григор взе решението за раздялата с Валверду ден след болезнената загуба от младия американец Тейлър Фриц в Мадрид след два тайбрека.

Най-вероятно бащата Димитър Господинов Димитров ще бъде треньор на сина си за турнирите в Рим следващата седмица и след това на започващия на 26 май турнир от Големия шлем в Париж „Ролан Гарос“. И едва след това ще се вземе важното решение кой да бъде новият треньор. Не е ясно и дали Андре Агаси е все още в екипа. За последно той беше с 27-годишния българин през март в Индиън Уелс, когато Димитров се отказа от участие заради контузията.

До този момент първата ни ракета е имал точно 11 треньори. Някои от тях – като баща му, са с много важна роля за развитието му като тенисист и присъстват в цялата му кариера, а друг, както Жан-Франсоа Башело, бяха заедно с него за много кратко време, след като Патрик Муратоглу реши да изостави Григор за сметка на Серина Уилямс.

Ето хронологично всички наставници на Димитров.

Димитър Господинов, Пато Алварес (Колумбия), Петер Лундгрен (Швеция), Питър Макнамара (Австралия), Патрик Муратоглу (Франция), Жан-Франсоа Башело (Франция), Микаел Тилстрьом (Швеция), Роджър Рашийд (Австралия), Юхан Йортегрен (Швеция), Франко Давин (Аржентина) и Даниел Валверду (Венецуела). 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна