Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния предаде на България петима задържани за телефонни измами

| обновено на 08.05.19 в 16:24
Петимата са български граждани и са били арестувани при спецакция на 18 април тази година на румънска територия.
Снимка: Ася Пенчева

Петима български граждани, за които имаше издадена европейска заповед за арест, днес бяха предадени на българските власти от румънските им партньори. Всички те са обвинени, че са били част от организирана престъпна група за телефонни измами.

По време на мащабна полицейска операция на територията на България и Румъния на 18 април тази година бяха задържани членове на организирана престъпна група за телефонни измами. Петима от общо шестимата,  които са български граждани, но са арестувани в Румъния, днес бяха предадени на българските власти на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе и отведени към София. Шестият ще бъде транспортиран до дни и той ще бъде предаден на прокуратурата в Горна Оряховица, където вече има влязла в сила присъда.

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура, обясни, че всички са демонстрирали висок стандарт на живот и в тази връзка е назначена проверка от Държавния строителен контрол дали имотите им имат строителни книжа.

Петимата, които днес преминаха Дунав мост със засилена охрана, са на възраст от 24 до 36 години. Румънските власти са оказали пълно съдействие на българските си колеги.

На територията на северната ни съседка остават други 20 участници в престъпната група, които са румънски граждани и ще отговарят за действията си пред техния съд.

По информация на „Хоризонт“ сред задържаните и предадени днес в България обвиняеми е и тарторът на групата, който макар само 26-годишен, вече имал богат опит в измамите, като се издигнал в йерархията от обикновено „муле“ до ръководител.

При задържането на обвиняемите са иззети стотици SIM карти за телефони и ваучери за румънски мобилни оператори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна