Eмисия новини
от 00.00 часа

Британската лира поевтинява на фона на безплодни Брекзит преговори и призиви за оставка на Тереза Мей

Британската лира се намира под силен натиск от продажби спрямо долара и еврото с оглед на липсата на напредък в Брекзит преговорите и на фона на засилващи се призиви от страна на депутати за оставка на премиера Тереза Мей.

Британското консервативно правителство и опозиционната лейбъристка партия продължават да се намират в задънена улица относно важния въпрос за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Във вторник правителството пък се съгласи Великобритания да вземе участие в изборите за Европейски парламент по-късно този месец, като последни проучвания на общественото мнение показват, че и двете най-големи парии в страна могат да претърпят тежки загуби по време на вота на 23-ти май. Според анализатори фактът, че Великобритания ще участва в изборите за Европейския парламент, потвърждава, че Брекзит преговорите между двете основни партии буксуват.

В същото време редица британски законодатели продължават да настояват премиерът Тереза Мей да подаде оставка. По-рано през деня лидерът на Камарата на общините Андреа Лидсъм заяви, че възнамерява да се кандидатира за мястото на Тереза Мей. Тя все пак отбеляза, че договореното от премиера споразумение за оттеглянето на страната от ЕС е "приемливо" и добави, че в крайна сметка това ще доведе до Брекзит.

Всичко това се отразява негативно на британската лира, като в сряда тя се понижава с 0,45% към 5-дневно дъно около 1,3000 щатски долара, докато евротото поскъпва с 0,6% към най-високо ниво за месец май от 0,8610 паунда.


Още от