Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научната стендъп комедия дава това, за което хората жадуват - наука и смях

Науката и научните постижения, стигат ли те до нас по достъпен начин и на достъпен език. С тези акценти в темата на седмицата продължаваме с днешното издание на „Радиоприемница“.

За жанра "Научна стендъп комедия" гостуват Невена Христозова (научен комуникатор, създател на научно-комуникационния проект Scircle), Наско Стаменов (учител по химия, комуникатор на науката, неколкократен финалист на FameLab)и Борис Яначков (студент по химия, финалист, победител на FameLab 2018), а д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab говорим „За ваксините и хората“ от научна гледна точка и в полза на нашето здраве.Усмивки има не само на и пред сцената

Началото на научната стендъп комедия е поставено преди около десетилетие в Кембридж, разказа Невена Христозова. Във формàта учените (се опитват да) разказват за своите занимания в лабораторията, за своите науки, но по достъпен и най-вече по забавен начин. От миналата година този формат е и в България. Досегашните събития показват, че хората имат глад за наука и за комедия, усмихва се Невена: Подгответе се за час с истории, от които ще се появат коремни болки от смях.

Не е задължително лекторите-артисти да говорят конкретно за собствената си наука, обясни Наско Стаменов. Тема за разказ може да стане дори и научното предизвикателство да се разбере скоростта, с която пингвини отделят екскрементите…

Боби Яначков обеща под чадъра на научната стендъп комедия на 9 май да разгледа народни поговорки от научна гледна точка. Звучи интригуващо, нали?

Чуйте целия разговор с Невена Христозова, Наско Стаменов и Борис Яначков.
Гледайте ги н
а 9 май от 19 часа в зала Нетера Космос в рамките на Деветото издание на Софийския фестивал на науката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени