Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости на Острова на градините

БНР Новини
Снимка: Паулина Кадреева

В това издание „География на сетивата“, отредената за специални гости рубрика на „Семейно радио“, ви срещаме със запален пътешественик и отдаден фотограф. Това е Паулина Кадреева, а освен двете ѝ страсти, които я доведоха в нашето студио, тя работи и в архитектурна компания. Фотографията винаги е присъствала в нейния живот и именно тя запалва страстта на Паулина към пътешествията. Интересът ѝ обаче не е просто любителски – европейските програми за допълнително образование за работещи ѝ позволяват в продължение на една година да изучава фотография при утвърдени преподаватели от НАТФИЗ и НБУ като Петър Абаджиев. Паулина смята, че фотографията е като стрелбата, нужна е предварителна подготовка, но трябват и бързи реакции и мисъл, за да можеш да уловиш правилния момент и ситуация. Затова и снимките от пътешествията ѝ са винаги разнородни, съчетаващи сгради, гледки, но и портретни снимки на обикновени хора, в обикновени ситуации.

Снимка: Паулина Кадреева
Паулина пътешества от повече от 30 години и макар да предпочита планираните пътувания, с времето се е научила да комбинира предварително заплануваното с пътешественическите авантюри. Самата тя неколкократно е влизала в ролята на водач и организатор на пътешествия, някои от които с фотографска цел в Малта, Тоскана, Пулия. И все пак на пътешественическата ѝ карта все още липсват посещения на места като Америка, Австралия и Нова Зеландия, но тя се надява скоро да посети и тях.

Снимка: Паулина Кадреева
Дестинацията, към която отвежда разговора на Паулина Кадреева с водещата Ирина Вълчанова, е Шри Ланка. В звуковия файл можете да научите повече за културното наследство на екзотичната държава, която покрива 90% от световното производство на канела, както и за нейното държавно управление, градове и огромните рибни пазари. Заради тропическия си климат Шри Ланка е наричана още Островът на градините и Паулина успява да посети градина с подправки. Ще научите още и историята на Храма на зъба на Буда в град Канди, пещерните храмове в Дамбула, лъвската скала Сигирия, както и световноизвестното сиропиталище за слонове Пинавала.

Снимка: Паулина Кадреева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!