Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Савина Стоицова: Ваксините предпазват и хората, които са до имунизираните

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Задължителните имунизации на децата  са определени от Министерството на здравеопазването. Решението те да бъдат включени в имунизационния календар не е тривиално и не е случайно. Това обясни в Радиоприемница д-р Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab.

Д-р Савина СтоицоваИмунизационният календар е съобразен с препоръките на Световната здравна организация, които пък се базират на много проучвания.

Освен добре обосновани научно, препоръките са съобразени и с различните страни, според епидемиологичните особености.

Всяка една ваксина, преди още да излезе на пазара и да се ползва от хора, се проверява по много драконовски начин за безопасност и ефективност, обясни още д-р Стоицова. Тя опроверга слуховете за връзка между ваксините и аутизма – просто появата на това заболяване съвпада по време с възрастта, когато се поставят имунизациите. Тази връзка може би е най-проверяваната и многобройните проучвания отхвърлят подобна зависимост.

Има случаи, в които се препоръчва да не се поставят ваксини. Както за всеки препарат, има индикации и инструкции, а има и противопоказания. Тези изключения са описани и се знаят от лекарите. Те зависят и от съответния човек, и от вида на ваксината.

Общото и винаги валидно правило е: детето (а важа и за възрастния) трябва да е клинично здраво, когато му се поставя ваксина, независимо каква е тя.

Грипът ни е сред по-познатите заболявания и често това ни кара да губим от своята бдителност, допълни д-р Стоицова, но подчерта, че тя и семейството се ваксинират редовно преди зима. Грипът е виновен за много смъртни случаи, особено сред по-възрастните хора, при които често настъпват усложнения.

Ваксината не е идеална, ефективността ѝ варира всяка година.

Ваксинирането е не само отговорност към самите нас, но и към околните.

Вижте д-р Савина Стоицова, която ще участва в Софийския фестивал на науката на 12 май от 17 часа заедно с доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел “Вирусология” в НЦЗПБ. Там те ще говорят за ваксините и хората.
Преди това чуйте разговора с д-р Савина Стоицова в Радиоприемница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна