Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия гони двама шведски дипломати

Снимка: Васко Михайлов

Русия експулсира двама шведски дипломати, след като скандинавската страна отказа да издаде визи на двама руски дипломати, съобщи външното министерство в Стокхолм, цитирано от АФП.

Помолена да коментира случая, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова уточни пред журналисти, че решението на Москва относно шведските дипломати трябва да се разглежда като обичайна реципрочна мярка, но не даде повече подробности.

През март шведското външно министерство настоя пред руския посланик в Стокхолм Виктор Татаринцев един от служителите в посолството да напусне страната.

По данни на вестника, става дума за руски дипломат, който се срещнал с 45-годишен швед в ресторант в Стокхолм. Шведът бе задържан на тази среща от служители на шведското контраразузнаване по подозрение в шпионаж в полза на Русия. При ареста му, за който стана известно на 27 февруари, руснакът (47 г.) се идентифицирал като дипломат и бил освободен.

Шведското контраразузнаване СЕПО смята, че задържаният швед бил вербуван от агент на руското разузнаване, работещ под дипломатическо прикритие. Ако вината му бъде доказана, той може да бъде осъден на затвор от шест месеца до четири години.

Мъжът отрича вината си. Той има собствена компания в Швеция в сферата на високите технологии и работи с информация, която според СЕПО представлява интерес за чужди разузнавания.

През 2015 г. шведското контраразузнаване обяви, че една трета от руските дипломати в страната са шпиони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени