Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мило Джуканович: ЕС или интегрира Западните Балкани, или губи за сметка на Русия и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да интегрира Западните Балкани бързо, за да съхрани собственото си бъдеще, както и да запази буферния район от руско и китайско влияние. Това заяви в интервю за Ройтерс президентът на Черна гора Мило Джуканович, цитиран от БТА.

Джуканович посочи, че Москва - чрез политиката си, а Пекин - чрез заемите, се стремят „да попречат на разширяването на НАТО и ЕС на Балканите“. Според него това означава, че регионът трябва да бъде „зона на отговорност и стратегически интерес за ЕС“.

„Ако ЕС не разбере това, опасявам се, че собственото му бъдеще може да бъде застрашено“, заяви Мило Джуканович ден преди очакваното обявяване на присъдите в процеса за опита за държавен преврат в деня на парламентарните избори в Черна гора на 16 октомври 2016 г. с цел да се попречи на присъединяването на страната към НАТО.

От шестте кандидатки за членство в ЕС на Западните Балкани Черна гора и съседна Сърбия са най-близо до присъединяването, макар че не се очаква никоя от тях да стане членка в близко бъдеще.

На двете страни им беше казано, че трябва да изкоренят организираната престъпност, корупцията и непотизма и да намалят бюрокрацията, а политическите елити както в Белград, така и в Подгорица остават разделени в два лагера - проевропейски и проруски.

Същевременно намаляването на европейското финансиране за Западните Балкани отваря възможност на Китай да запълни празнотата.

„Трети страни като Русия и Китай се възползват заради липсата на конкретна дейност на ЕС в региона“, посочва черногорският президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна