Eмисия новини
от 22.00 часа

Евроизборите и бъдещето на Румъния през погледа на младите

Снимка: БГНЕС

Днес лидерите на Европейския съюз се събират в румънския град Сибиу за Среща на върха. На нея ще коментират стратегическия дневен ред на блока в идните години. Дали "черешката на тортата" в румънското европредседателство ще се окаже горчива за някои правителствени и държавни водачи - предстои да разберем. Неформалната среща на високо равнище ще се състои на фона на започналата вече предизборна кампания за евродепутати.

Липса на истински дебат, усещане у хората, че всички политически сили са еднакви и отблъскване на критичните от политиката, водещо до ниска избирателна активност - така изглежда кампанията в Румъния.

Моника, Драгош и Мируна учат втора година „Политически науки“ в Университета в Букурещ. В гласа им има разочарование, но и надежда, критика, но и реализъм, облачни прогнози, но и слънце, което може да пробие надвисналите облаци. Европейският вот на 26 май ги интересува за разлика от повечето им сънародници.

Мируна казва: „Европейските избори са важни. Повечето румънци обаче не гласуват на каквито и да е избори - президентски или парламентарни. Не мисля, че разбират за какво са европейските избори. Това е проблемът“.

Според Драгош изместването на фокуса е част от стратегията за постигане на ниска избирателна активност, работеща с пълна сила в полза на управляващите от Социалдемократическата партия - ПСД.

„Това, което правят партиите в Румъния, е да говорят за всичко друго, но не и за темите, свързани с Европейския съюз. Те смятат, че хората не разбират какво се случва в европейските институции и че няма да спечелят изборите, ако дебатът е свързан със Съюза. Това е и причината румънците да не разбират реално какво се случва в Европейския парламент, как той функционира. Точно заради това Социалдемократическата партия - ПСД, печели избори.Част от стратегията им е да убеждават хората, че всички партии и политици са еднакви. Те не казват - ПСД са най-добрите, а че всички политици крадат пари от нас и че всички са корумпирани. Затова си стойте у дома и не отивайте да гласувате. Самите политици също не помагат. Те говорят пред избирателите по един и същи начин и не засягат европейските теми, защото смятат, че така ще отегчат хората.Всичко това работи единствено за ПСД, защото имат лоялни избиратели, около 2 милиона души, които винаги ги подкрепят, без значение кой е в листата. Но представете си, че излязат и гласуват 5 или дори 10 млн. души - тогава резултатът на социалдемократите няма да е толкова добър. Няма да имат същото влияние, както досега“.

Начинът за привличане на вниманието на младите хора към евровота е да бъде намерен точният тон на разговора - с кампании, водени от други младежи, смята Моника и добавя:

„Трябва да говорим с младите хора на техния език. Те могат да бъдат по-лесно убедени от някой като тях, отколкото от политици. Участвала съм в две големи кампании за евроизборите, организирани от Европейската комисия. Едната от тях се казваше „Европейският съюз - това си ти“. Целта беше да убедим младите хора на възраст между 17 и 20 години защо е важно да се гласува. Тези кампании не се водят от възрастни, водим ги ние - младежите. Организират се различни събития в гимназии, младежки организации, дори в кафенета. Това е начинът да бъдат убеждавани младите. Те не се интересуват от европейските избори, защото не разбират защо това е важно и как ЕС може да ни помогне. Социалните мрежи също имат сериозна роля. Трябва да превърнем гласуването в тренд, който младите да следват. Това, за съжаление, не се прави в Румъния“.

Промяната на тренда наистина е възможна - с гласовете на младите румънци и на живеещите извън страната. Видя се по време на последните президентски избори, при които Клаус Йоханис победи Виктор Понта в края на 2014 г. Няма предпоставки за подобно нещо на тези избори, прогнозира Драгош, според когото румънското общество има нужда от по-висока политическа култура“

„Има много младежи, които са добре образовани в своите области, например медицина и право, но реално не разбират какво се случва на политическата сцена в страната. Това е сериозен проблем. Не мисля, че ще има висока избирателна активност на тези избори, защото никоя партия или лидер не предизвиква силна емоция в обществото. А знаем, че румънците гласуват емоционално. Видяхме това при избирането на президента Клаус Йоханис. Според мен много хора по-скоро ще си останат вкъщи. Защото дори коалицията на Съюз „Спасете Румъния“ и партия „Плюс“ на бившия премиер Дачиан Чолош не са добра алтернатива за нас. ПСД използва много фалшиви новини, за да атакува тази коалиция. Една от тях е, че ако тези две партии спечелят изборите, те ще откраднат хладилниците на хората. Това се разпространява във Фейсбук. Звучи смешно, но някои хора вярват на това“.

Докато Мируна гледа по-оптимистично към евровота, Моника се възмущава от липсата на активност у местните, които не отиват до урните:

„Мисля, че голям брой хора ще отидат и ще гласуват. Особено живеещите в чужбина румънци. Те са създали големи групи на много места на Стария континент. Най-вече заради това, което стана на организирания от тях протест през август миналата година, когато имаше полицейско насилие срещу демонстрантите“.

„Как може живеещите в чужбина румънци да направят усилието да дойдат тук и да се борят срещу системата, а живеещите тук дори да не излязат от къщи, за да гласуват?“.

Ще останат ли тук Драгош, Мируна и Моника и могат ли да дадат слънчева прогноза за утрешния ден на Румъния или бурният политически живот, доминиран от социалдемократически бури в северната ни съседка по-скоро ще продължи да се вихри като торнадото от Кълъраш?

Мируна казва, че едва ли ще остане в страната: „Занимавам се с музика и планирам да продължа с това в Швейцария. Трудно ми е, дори невъзможно да дам прогноза за бъдещето на Румъния. Мисля, че промяната в страната ще започне в момента, в който си отиде последното поколение от комунистическия период. Това е критичната точка, от която ще започне новото начало. Дотогава ще останем блокирани в старото мислене от годините на комунизма. Силно се надявам, че децата на старите комунисти няма да бъдат възпитани по старите маниери.Проблемът е, че прекалено се вглъбяваме и вторачваме в проблема. Всички виждаме нередностите, но не търсим решения за тях, а е време да започнем да правим именно това. Трябват ни хора с решения“.

Един си тръгва от Румъния, но други двама остават. Драгош заяви, че няма да напусне Румъния:

„Обичам страната си въпреки проблемите, които имаме тук. Ако всички стойностни хора си тръгнат, ще загубим битката и няма да променим нищо. Разбирам хората, които емигрират и отиват в друга страна в търсене на по-добър живот, но това няма да промени нищо в Румъния. Корумпираните политици ще продължат да крадат и да печелят избори. Мисля, че всичко в Румъния ще се промени, когато разберем, че образованието е жизненоважно. Трябва да променим образователната система, за да се промени и мисленето на хората. И за да имаме различна ценностна система, когато същите тези хора отидат да гласуват. Много хора ще осъзнаят силата, която имат със своя глас и че корумпираните политици не бива да бъдат толерирани. Тук имахме случай, в който беше преизбран кмет, който все още беше в затвора - това стана в Бая Маре преди три години. Политиците не искат тази промяна, те гледат в много краткосрочен план. Те не мислят за повишаване на качеството на живота на хората. Може би имаме по-високи заплати, но състоянието на болниците и училищата остава лошо. Качеството на живот в Румъния е наистина много лошо. Трафикът в Букурещ е ужасен, нямаме достатъчно магистрали и смятам, че трябва да инвестираме повече в туризъм, както правите вие в България. Имате по-добра политика в това отношение. В Румъния имаме страхотни туристически места, но ни липсва инфраструктура“.

Моника също остава в Румъния. Съвсем на шега използва предизборния девиз на Доналд Тръмп и гледа към дипломатическа кариера:

„Искам да променя нещата, затова мисля да остана тук. Вярвам, че с правилните хора от нашето поколение в следващите години ще направим Румъния отново велика. Интересувам се много от международни отношения и мисля да се насоча към сферата на външните работи. Няма да повтарям това за комунизма, което каза Драгош, но ще кажа, че вярвам в тази промяна, защото преходът към ново, към промяна е нещо естествено. То е част от природата и е неизбежно“.

Репортажа чуйте в звуковия файл. 


Още от