Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалиращо напрежение на световните борси след обвиненията на Тръмп спрямо Китай

Азиатските акции поевтиняха към 8-седмични дъна по време на търговията във вторник, след като президентът на САЩ Тръмп обвини Китай, че е провалил преговорите за търговско споразумение и с оглед на това потвърди въвеждането от петък на много високи мита върху вноса на китайски стоки. В същото време властите в Пекин заплашиха с ответни мерки.

Всичко това допълнително охлади инвеститорските надежди от последните седмици и месеци, че предстоящият днес и утре във Вашингтон 11-ти кръг от преговорите ще допринесе за постигане на търговско споразумение САЩ-Китай, което да сложи край на тарифната война между двете най-големи икономически в света.

В очакване на пристигането на китайската делегация начело с вицепремиера Лю Хъ в американската столица азиатските и европейските борси се оцветиха отново в червено по време на днешната търговия.

Японският индекс Nikkei затвори с понижение от 0,93% до 5-седмично дъно, основният китайски индекс Shanghai Composite пък загуби 1,48% от стойността си, докато хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 2,29%. Силен спад с над 3% отбеляза и южнокорейският индекс Kospi, докато индексът на борсата в Тайван се понижи с 1,74%.

Европейските пазари на акции стартират днешната търговия под засилен натиск от продажби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,8%, немският DAX30 - с 0,79%, френският CAC40 - с 1,13%, италианският MIB - с 0,75%, испанският Ibex-35 - с 0,82% и британският FTSE100 - с 0,56%.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също отчитат нови силни понижения преди старта на търговията на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с близо 200 пункта (спад с 0,78%), фючърсите на S&P500 - с 0,79% и на технологичния индекс Nasdaq 100 - с близо 1%.

Опасенията за ескалация на тарифната война между САЩ и Китай се отразяват негативно и при търговията на стоковите борси и по-специално на петролните пазари. Фючърсите на петрола Брент с доставка през юли се понижават с 1% към 69,60 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през юни - с 1,08% към 61,40 долара за барел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени