Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурентните предимства на България на Балканите

Чуждестранните инвестиции формират 80% от българския БВП, казва икономистът Калоян Стайков

Снимка: БГНЕС

На фона на останалите балкански съседи България е едно добро място за инвестиции, смята старши икономистът в Института за пазарна икономика Калоян Стайков. А когато правят комплексната оценка за страната, инвеститорите са много добре информирани за всички положителни и отрицателни фактори в местната бизнес среда.


Чуждестранните инвестиции най-общо се измерват с два показателя, – обяснява Калоян Стайков. – Това са потоците чуждестранни инвестиции нещо, което най-често се коментира в медиите. Другият, по-важен индикатор, е размерът на чуждестранните инвестиции.  Когато искаме да разберем доколко интересът на чуждестранните инвеститори се привлича от една икономика или индустрия, трябва да се анализира по-скоро размерът на инвестициите, тъй като той е по-стабилният индикатор и в по-голяма степен отчита този инвеститорски интерес. Ако погледнем този размер, ще видим, че България се представя много добре в ЕС. Тя е на едно от челните места с над 80% инвестиции спрямо БВП.

До каква степен потенциалният инвеститор на Балканите се влияе от фактори като брой на населението, големина на пазарите и територията, каквито гиганти са например Турция и Румъния?

Много зависи от индустриите. Например, ако в малка страна има добре образовано население, с добро познание на езици, изнасянето на бизнес услуги, т.нар. аутсорсинг, може да е много по-добре застъпен при нея, отколкото в по-голяма държава с нискообразовано население.  Друг фактор е инфраструктурата- доколко наблизо има населени места, колко бързо може работната ръка да се придвижи, каква е гъстотата на населението и т.н. Всеки инвеститор се ориентира според специфичните фактори на своя бизнес. Що се отнася до пазара на труда, това е един от по-интересните проблеми. До 2014 година пазарът на труда у нас не се възстановяваше достатъчно бързо и изведнъж, в 2015-16 г., минахме в недостиг на квалифицирана работна ръка. Пазарът на труда се променя много бързо в малките, отворени икономики като България и тази динамичност, всъщност означава, че и бизнесът трябва да е доста по-гъвкав при взимането на решение за инвестиции.

Дали инвеститорите внасят в достатъчна степен ново ноу-хау или изнасят стари технологии?

Двете вървят ръка за ръка, казва Калоян Стайков. – Например, ако говорим сега за потенциалната инвестиция за нов завод на „Фолксваген”, това означава наистина, че новият инвеститор изнася към България производство, което вече не е рентабилно в други европейски страни. Но едновременно с това внася ноу-хау, как се правят тези автомобили, заедно с това и бизнес етика и т.н., все неща които няма как да добием без тази инвестиция.

Ако аз например съм инвеститор от средно предприятие и произвеждам авточасти, а вие трябва да ме убедите, че България е добро място за инвестиции, какво бихте ми казали?

Ниските разходи продължават да са сериозно предимство у нас,категоричен е икономическият анализатор. Заедно с тези ниски разходи обаче върви и сравнително добре образованата работна ръка. Но пак казвам, зависи от сектора. Предприятието трябва да я намери тази ръка, тя не е толкова лесно достъпна, както беше преди няколко години. Ниските данъци, лесното администриране, всички тези неща са основни плюсове при инвестициите и оперирането в България. Но това са по-скоро общите неща. В отделните сектори има различни допълнителни преимущества, като дългогодишна работа и опит в производство и търговия с големи международни компании.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна