Eмисия новини
от 22.00 часа

Александър Геров според Иван Цанев

Снимка: ndk.bg

„Че Александър Геров е измежду най-големите български поети, е вън от всякакво съмнение. Нещо повече: той е единственият по рода си в нашата поезия и би представлявал също толкова рядко явление за всяка чуждоезична литература“ - това пише Георги Борисов в първата книга от поредицата „Поет за поета“ - „Само трайните неща“, избрани стихове на Александър Геров от Иван Цанев. Книгата излиза в годината, когато се навършват 100 години от рождението му и съдържа освен избраните от Иван Цанев стихове, негов „средислов“, както и стихотворения от други български поети, посветени на Геров.

За поета на премиерата говориха издателката Даря Хараланова, съставителят Иван Цанев и проф. Светлозар Игов, както и много от присъстващите, които разказаха лични спомени и четоха любими стихотворения.

Ето какво пише за Геров проф. Божидар Кунчев в книгата: „Стихотворенията му са една своеобразна философия на човешката участ. В сътвореното от Александър Геров са дълбоките прозрения на търсещия дух. Мислите и образите на поета са устремени към жадуваната пълнота на битието, към живота, в който крайното и безкрайното се съчетават, за да придобият стойността на едно висше познание. На познанието, чиито ориентири зареждат съществуването ни със смисъл, дават ни окрилящото основание да бъдем неизменно на страната на живота, въпреки всичко.“


Още от