Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валя Гигова: Със закон не можем да създадем морални съдии, адвокати и прокурори

В "храма на правосъдието" трябва само хора с чисти ръце, категорична е тя

Снимка: Ани Петрова, БНР


„Единственият и най-важен критерий за правосъдието е то да бъде справедливо. Чувството за справедливост стои в основата на всяко цивилизовано общество“. Това каза пред БНР Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет преди днешната конференция „Етичните правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора – гаранция за справедлив процес“.

„Стандартите за добро правосъдие обхващат етични правила и възложените от тези правила задължения към всеки един от нас. Няма никакво значение дали си съдия, прокурор, адвокат. За всяка една от тези професии изискването за независимост, свобода, лоялност, безпристрастност, справедливост, пазене на професионална тайна са с еднаква сила и спазването им от всеки един от нас на тези етични правила допринася за доброто и справедливо правосъдие“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

Няма идеално правосъдие в нито една държава, подчерта Гигова и добави, че въпросът е какво прави всяка една от гилдиите за това да се подобряват нещата. Тя отбеляза, че трите професионални гилдии в България не са се събирали досега, за да дискутират по тази тема:

„У нас съществува в известна степен изолираност на адвокатурата от прокуратурата, от съдиите, защото едва ли не всяка среща или разговор между магистрат и адвокат се възприема като форма на влияние – няма такова нещо“.

Етика няма как да бъде създадена с норма, макар и тя да е от етичен характер, каза още Валя Гигова и обясни:

„Етичните правила са въпрос на вътрешно убеждение, въпрос на спазване и на доброволност на това спазване. Със закон не можем да създадем морални съдии, адвокати и прокурори, но можем да създадем правила, които гилдията, приемайки ги за своя ценност, не допуска отделни нейни членове да ги нарушават. А превенцията – не ставай съдия, прокурор или адвокат, ако не можеш да изпълняваш тези правила. Най-важното нещо е това вътрешно чувство, което всеки един от нас трябва да изгради или изгражда постоянно, защото в правната професия изкушенията са много големи – законът е страшно нещо, той дава сила и възможност за влияние“.

В „храма на правосъдието“ трябва само хора с чисти ръце, категорична е Валя Гигова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени