Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският вицепремиер Лю Хъ: Високите мита не са решение, надявам се на "разумни" преговори със САЩ

Китайският вицепремиер Лю Хъ, който е водач на делегацията за търговските преговори със САЩ заяви, че е пристигнал във Вашингтон с "искрени намерения" и че вдигането на митнически тарифи "не е решение на проблема".

Говорейки в петък пред китайската държавна телевизия, Лю Хъ посочи, че преговорите, целящи прекратяване на тарифната война със САЩ, "се сблъскаха с някои проблеми".

Пред телевизия CCTV той каза: "Пристигнах в САЩ с искреност и се надявам да участвам в разумен и откровен обмен на предложения с американските преговарящи".

Неговите коментари са факт, след като рано сутринта в петък влязоха официално в сила новите, много по-високи американски мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара в резултат на обвиненията на Белия дом, че Пекин се отказал от договорените при предишните преговори ангажименти в търговското проектоспоразумение със САЩ.

"Китай, разбира се, смята, че повишаването на тарифите в сегашната ситуация не е решение на проблема, а вредно за Китай, за САЩ и за целия свят", посочи Лю Хъ. "Не бива да нараняваме невинни хора. Така че се надяваме да намерим оптимален начин за решаване на този въпрос", допълни той.

Вчера американските и китайските преговарящи възобновиха преговорите, но без да бъде отчетен конкретен напредък. От Белия дом оповестиха късно снощи, че САЩ и Китай са се съгласи да продължат търговските преговори и през петъчния ден.

"Снощи търговският представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин се срещнаха с президента Доналд Тръмп, за да обсъдят продължаващите търговски преговори с Китай. След това двамата имаха работна вечеря с китайския вицепремиер Лю Хъ и се съгласиха да продължат дискусиите в петък сутринта в Офиса на търговския представител на САЩ", се посочва в изявлението на Белия дом.

Самият разговор между американските висши представители и китайския вицепремиер е продължил около 90 минути, като се очаква преговорите да бъдат възобновени в петък.

По финансовите пазари има притеснения, че настоящият кръг от преговори ще бъде само формален с оглед на влезлите в сила на 10-и май от 07:01 часа българско време американски мита за цели 25% върху вноса на китайски стоки от над 5700 категории за 200 млрд. долара и заплахата от страна на Пекин за контрамерки.

Трябва обаче да се има предвид, че увеличените от 10% на 25% тарифи няма да засегнат доставките, които са напуснали Китай преди този срок, което предоставя на двете водещи световни икономики още няколко дни до седмици, за евентуалното изработване на окончателно търговско споразумение, преди да се почувства цялостното негативно въздействие от новите високи митнически тарифи. Това означава, че стоките, които вече са напуснали китайските пристанища и летища преди петък в полунощ източноамериканско време ще бъдат обложени на американска земя с досегашните мита от 10 на сто.

Подобен гратисен период не беше приложен при предишните три кръга на увеличения на американските тарифи върху вноса на китайски стоки през миналата година, тъй като тогава имаше по-дълги срокове за предизвестие от поне три седмици преди влизането в сила на новите мита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна