Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно от измеренията на фактора време

БНР Новини

Епизод 19 на документалния сериал Радиото следи 3 паралелни истории, случили се в настоящето на радиото и БНР. Записите са направени през 2015 и изминалите 4 години от онези интензивни дни на идеи, интервюта, продукция и постпродукция не са достатъчно много, за да трябва да коригираме идеята за настояще, но едновременно с това са достатъчно много, за да провокират естествено желание за сравнение и обобщение. Административните позиции на главните ни герои може и да са се променили, но историите вече са се случили, техните гласове, мисли и подслушани малки епизоди от начина им на преплитане на работа с размисъл са вече регистрирани в нашата аудио снимка.

Часовникът на Международния отдел освен време отброява и дестинации, отношения, разстояния, статистики и беше предизвикателна авторска задача да разкажем за всичко това отблизо, интересно, искрено и остроумно. Д-р Джавад Мотаги/ Javad Mottaghi, генерален секретар на Азиатско-тихоокеанския съюз за радио и телевизия - ABU, е единият ни главен герой. Използвахме едно посрещане на летището и пътуване с кола до хотела му тук в София след  дълъг полет от Куала Лумпур. Тук идеята за разстояния и дестинации стана мъчително конкретна. 8810 км според Google. Азиатско-тихоокеанският съюз за радио и телевизия има 271 членове – радио и телевизионни оператори от 65 държави от Азия, Тихоокеанския регион, Европа, Северна Америка, Африка, Близкия Изток, Арабския свят. Аудиторията на тази организация за радио е 4.2 милиарда. Д-р Мотаги превърна статистиката и дестинациите в история. В онова няколко минутно автомобилно препускане през София открихме как един изключителен плувец и бивш заместник министър на спорта, а по-късно на културата и туризма на Иран управлява радиото в Азия.

Другата история е на Ингрид Делтонр, генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия EBU по време на записите. В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 85 обществени радио и телевизионни организации от 56 страни в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. 

Третата история е многогласна. Зад нея стои екипът на Международния отдел и в нея ще проследим как едно работно ежедневие може да е живописно не само заради детайлите и гледните точки, но и заради различните езици, различните дестинации, смяната в ритъма. Още една история за преодоляване на разстояния в дългата върволица от истории за радиото ще чуете в събота, 19.30.

Слушайте „Документално студио“ на 11 май, събота от 23,30 ч. по програма „Христо Ботев“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени