Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на пазарите на акции въпреки новите високи американски мита спрямо китайските стоки

Световните фондови борси бележат подем по време на търговията в петък, тъй като инвеститорите се надяват, че в крайна сметка ще се стигне до търговска сделка между САЩ и Китай въпреки влезлите в сила по-рано през деня нови високи американска мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара.

Повод за този оптимизъм даде информация на Белия дом, че двете преговарящи страни ще подновят търговските преговори в петък във Вашингтон след вчерашната среща между американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин с китайския вицепремиер Лю Хъ. Това сякаш окуражи участниците на капиталовите пазари, че в крайна сметка може да се стигне до търговско споразумение, след което американската администрация да отмени влезлите вече в сила нови високи мита върху вноса на китайски стоки в САЩ.

Не е изключено част от инвеститорите да действат в петък и на принципа: "Продавай (акции) при слухове (за въвеждането на новите американски мита), купувай при факти".

Въпреки новите мита, основният китайски фондов индекс Shanghai Composite приключи търговията с ръст от 3,1%, докато по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite дори нарасна с цели 3,83%, а индексът Hang Seng се повиши с 0,84%.

Европейският борси последваха това позитивно представяне на азиатските пазари, стартирайки петъчната търговия също с добри повишения след два поредни сесии на понижения.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,8%, парирайки част от вчерашния солиден спад с 1,7% до 6-седмично дъно (най-ниско ниво от 25-и март насам).

Немският индекс DAX30 се повишава с 1%, след като и той се раздели с 1,7% по време на търговията в четвъртък, като подкрепа на днешното позитивно представяне на борсата във Франкфурт оказват и по-добри от очакваното данни за германски износ през март.

Френският фондов индекс CAC40 нараства с 0,86%, италианският MIB - с 0,85% и испанският Ibex-35 - с 0,53%.

Британският фондов индекс FTSE100 се повишава с 0,58% благодарение на по-силно представяне на финансовия сектор, като акциите на Lloyds Banking Group поскъпват с 1,12%, а на Insurer Prudential - с 1,3%. Ръст от близо 4% бележат акциите на International Consolidated Airlines Group, след като финансовите резултати за първото тримесечие на компанията-собственик на British Airways бяха в рамките на прогнозите.

Ускоряването на растежа на британската икономика през първото тримесечие до 0,5% спрямо последните три месеца на 2018-а, когато БВП на Великобритания нарасна с едва 0,2%, също допринася за позитивно представяне на лондонската фондова борса.

Фючърсите на американските фонови индекси пък заличиха част от първоначалните си понижения, но все още се търгуват на червена територия преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с 0,17%, на S&P500 - с 0,28% и на Nasdaq100 - с 0,16% и са на път да приключат най-слабата седмица от края на 2018-а година насам. На този етап седмичните понижения на DJIA и S&P500 са с около 2,5%, а на Nasdaq Composite - с близо 3%.

Дали текущият опит за подем на световните фондови борси ще се окаже траен, ще зависи изцяло от хода на днешните търговски преговори във Вашингтон между делегациите на САЩ и на Китай. Ако не бъде отчетен прогрес, това може да върне в напрежението на капиталовите пазари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна