Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано ускоряване на британския икономически растеж през първото тримесечие

Британската икономическа експанзия се ускори очаквано през първите три месеца на настоящата година благодарение на солидно натрупване на промишлени складови запаси преди първоначално планираното за края на март, но в последствие отложено във времето, официално оттегляне на Великобритания от ЕС, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт се повиши през първото тримесечие с 0,5% спрямо последните три месеца на 2018-а година, когато нарасна с едва 0,2 на сто, потвърждавайки осредните очаквания на финансовите пазари и прогнозите на Английската централна банка.

На годишна база БВП на Обединеното кралство нарасна с 1,8% след повишение с 1,4% в края на предходната година, отбелязвайки най-солидно темпо на растеж от третото тримесечие на 2017-а година насам.

Британската статистика отбеляза, че основна подкрепа за икономическия растеж оказа промишленото производството, което нарасна през първото тримесечие с цели 2,2%, тъй като предприятията се втурнаха да складират промишлено произведените стоки, опасявайки се от евентуални забавяния на доставките през граница в случай на Брекзит без сделка след първоначалната дата за оттегляне на Великобритания от ЕС на 29-и март, която обаче впоследствие беше отложена във времето до 31-ви октомври. Рязко увеличаване на производството доведе до най-силен принос на този сектор за общия икономически растеж от близо 20 години насам (от третото тримесечие на 1988-а година).

Според ONS британският бизнес е закупил допълнително стоки на стойност 4,6 млрд. паунда през първото тримесечие - най-солидно повишение от края на 2016-а година, което от статистическа гледна точка добави 0,7 процентни пункта към нивото на икономически растеж в началото на годната.

В същото време обаче растежът на сектора на услугите се забави до 0,3%, докато строителството се увеличи с 1%. Растежът на потребителските разходи пък се ускори до 0,7% от 0,3% в края на 2018-а година, а държавните разходи се повишиха с 1,4% след растеж с 1,3% през предходното тримесечие.

След три поредни тримесечия на свиване, бизнес инвестиции нараснаха през първото тримесечие с 0,5%. Британската статистика обаче предупреди, че липсата на яснота относно процеса на Брекзит рискува да навреди на бизнес инвестициите през следващите тримесечия.

Нетната търговия пък отне цели 2,2 процентни пункта от растежа на британския БВП в началото на годината, след като търговският дефицит достигна рекордните 18,3 млрд. британски лири.

Само в рамките на месец март, британската икономика се сви изненадващо с 0,1% спрямо февруари, когато нарасна с 0,2%, в резултат на рязко понижение с 1,9% на строителството и на слабо понижение с 0,1% в сферата на услугите при силен ръст с 0,9% на промишленото и с 0,7% на индустриалното производство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени