Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишаване на инфлацията в САЩ през април

През април потребителската инфлация в САЩ нарасна за втори пореден месец най-вече в резултат на по-високи енергийни цени и на разходи за наеми, но като цяло ценовият натиск остава относително слаб, за да представлява заплаха за американската икономика, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през април с 0,3% спрямо март, когато се повиши с 0,4% и очаквания за малко по-силен растеж с 0,4%.

На годишна база растежът на потребителските цени се ускори до 2,0% от 1,9% през март и при осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение с 2,1 на сто. Това представлява най-силно повишение на годишната инфлация от ноември 2018-а година насам, но тя остава далеч под миналогодишния пик от 2,9 на сто.

Енергийните цени се повишиха през април с 2,9% спрямо март, тъй като бензинът поскъпна с 5,7% до 2,80 долара за един галон на осреднена база от $2,52 през предходния месец, според данни на Енергийната информационна администрация на САЩ.

Цените на наемите пък се повишиха с 0,4%, а тези за здравеопазване - с 0,3 на сто. Цените на хранителните стоки пък се понижиха с 0,1% след повишение с 0,3% през март, отбелязвайки първо понижение от лятото на 2017-а година.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) пък нарасна през април за трети пореден месец с едва 0,1% при очаквания за повишение с 0,2% спрямо март, докато растежът на основната инфлация на годишна база ускори очаквано до 2,1% от 2,0% през предходния месец. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нарастват около и над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск и да представлява заплаха за американската икономика.

Днешните данни потвърждават, че все още няма сигнали за засилващ се инфлационен натиск и са в подкрепа на решението на Федералния резерв да заеме изчаквателна позиция по отношение на своята парична и лихвена политика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна