Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски командоси освободиха 4-ма заложници в Буркина Фасо

2
Лоран Лассимуйас (вляво) и Патрик Пике – освободените френски заложници при операцията в Буркина Фасо, спасила от похитители американка и южнокорейка.

Френски командоси освободиха четирима заложници в Буркина Фасо, но двама военни загинаха при операцията, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец.

Сред освободените са двама французи, които бяха отвлечени на 1 май в Бенин - страна, която досега не беше изпитала проблемите със сигурността, засягащи Западна Африка, където действат много джихадистки групировки, свързани с Ал Каида или с „Ислямска държава“. Другите двама заложници са американка и южнокорейка.

Операцията по освобождаването на заложниците е била проведена тази нощ в северната част на Буркина Фасо, уточни френското президентство. При нея са били убити 4-ма похитители.

Двамата загинали френски военни са служили във френското командване за специални операции, съобщи Елисейският дворец.

Президентът Еманюел Макрон „се прекланя с емоция и уважение пред саможертвата на нашите двама военни, дали живота си, за да спасят живота на наши сънародници“, и „изказва искрени съболезнования на семействата им“, се казва още в изявлението.

В отделно комюнике френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли заяви, че „мислите ѝ са със семействата и близките на загиналите, с техните братя по оръжие и с всички командоси от военноморските сили". Тя освен това подчерта ценната подкрепа, оказана от САЩ за провеждането на „сложната операцията“, и благодари на властите в Бенин и Буркина Фасо за тяхното сътрудничество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени