Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румен Пандев: Стресът е сред основните фактори за повишаването на случаите на Хашимото

Болестта се подмладява, но не е присъда, категоричен е специалистът

Заболяванията на щитовидната жлеза често протичат безсимптомно, а в последните години засягат все повече и все по-млади хора. Опит в лечението им обмениха над 300 ендокринолози по време на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, която се проведе в София този уикенд. Пред Радио София известният ендокринен хирург проф. Румен Пандев от Клиниката по хирургия на болница „Царица Йоанна - ИСУЛ” заяви, че случаите на рак на щитовидната жлеза в световен мащаб се увеличават, но смъртността в резултат на заболяването не се е променила от 60-те години на миналия век. На вниманието на ендокринолозите е и откритието, че някои от медикаментите за терапия на пациенти с отстранена щитовидна жлеза са неефективни. Затова вече се предлага и нова формула на лечение:

"Оказва се, че когато наближи крайният срок на годност на медикамента, който даваме на пациентите в световен мащаб след като премахнем щитовидната жлеза, активността му пада с между 40% и 60%. А няма методика, която да изчисли колко препаратът е активен или не при изследване на кръвта. Хиляди болни в България, Австрия, Германия казват, че пълнеят след операция. От онкологична гледна точка болният не е застрашен, няма опасност да се влоши, но няма желаното качество на живот...".

По думите на проф. Пандев, лечението в България не отстъпва на това в другите страни. Специалистът изрази надежда с новата формула на лекарството вече да няма проблем с терапията. По отношение на профилактиката и диагностиката той посочи, че скрининговите програми у нас работят трудно, но голяма част от хората сами търсят еднокринолог:

"Българинът има страх след Чернобил и наистина бих казал, че особено в големите градове няма човек, който във възрастта между 15 и 35 години да не е отишъл поне няколко пъти на ехография на щитовидната жлеза".

Този орган освен структурни промени, може да има и функционални. При определени симптоми, пациентите могат веднага да се обърнат към личния си лекар - при отпадналост, косопад, повишаване на теглото, при отоци под очите, чупливост на ноктите, е възможно да има функционален проблем. Ако напипа "топче" по шията, се налага изясняване на диагнозата. Но не бива да има паника, защото шансовете за пълно излекуване са много високи, особено при жените.

В последните години има бум на автоимунните тиреоидни заболявания (болестта на Хашимото) заради различни фактори - стрес, прием на лекарства, каза проф. Румен Пандев. При част от пациентите болестта е съпроводена с диабет тип 2 и поликистозни яйчници. Болестта най-често се проявява при фамилна обремененост. Тя се подмладява, но не е присъда, както е смятал нейният откривател, категоричен е специалистът.

Още подробности - чуйте в звуковия файл!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна