Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията във Венецуела планира нови мащабни протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

На венецуелския опозиционер Едгар Самбрано, заместник-председател на парламента, контролиран от опозицията, беше наложена мярка неотклонение задържане под стража и той беше пратен във военен затвор в Каракас. Самбрано беше арестуван в сряда. Той е обвиняван в държавна измяна и заговор заради активното му участие в призива за бунт срещу президента Николас Мадуро, отправен от опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Сталин Гонзалес, заместник на Гуайдо в Националното събрание, обяви, че за утре са планирани мащабни протести на опозицията:

"Не става въпрос за това колко на брой хора излизат да протестират. Смятам, че утре ще бъде едно голямо събитие за Венецуела, което ще покаже, че искаме промяна, че не сме се предали и няма да живеем така. Не можем да свикнем на този живот и мисля, че това ще е важна мобилизация. Планираме демонстрации в Каракас, както и в 120 други района."

Междувременно, САЩ наложиха санкции на две венецуелски транспортни компании, свързани с превози на петрол по море. Санкции са наложени и на два петролни танкера, собственост на Венецуела, превозващи често петрол до Куба.

Същевременно Венецуела обяви, че отваря сухопътната си граница с Бразилия и морската си граница с холандския остров Аруба. Границите бяха затворени, откакто опозицията във Венецуела се опита да вкара хуманитарна помощ в страната. Границите на Венецуела с Колумбия и с други холандски острови -  Бонер и Кюрасао, остават затворени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!