Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се открива Венецианското биенале на изкуството

Снимка: Лъчезар Бояджиев

Днес се открива тазгодишното издание на Венецианското биенале на изкуството. Творци от целия свят ще потопят посетителите в настоящето, колкото и тревожно да е то.

Събитието ще премине под мотото "Можеш ли да живееш в интересни времена". Става въпрос за израз, който погрешно е свързван с китайско проклятие, използвано иронично от британците, за да се пожелае най-лошото на онзи, към когото то е отправено. В случая то насочва към "трудните времена", които биеналето тази година иска да изтъкне, уточнява творческият директор Ралф Ругов:

"Избрах това заглавие по няколко причини. Първо, защото мисля, че живеем в много интересни времена и исках заглавието да не е твърде негативно, тъй като настоящето понякога е твърде притеснително, виждаме много опасности на хоризонта. Изкуството не може да спре това. Но то ни дава възможност да анализираме от различни гледни точки истинската сложност на съществуването ни като хора, съвместно със социалното и културното ни същестуване".

Новото издание на този голям форум на съвременното изкуство е белязано от по-голямото участие на жените в сравнение с това на мъжете, както и от по-големия брой творци от Америка и Азия в сравнение с тези от Европа.

Награда "Златен лъв" за цялостна кариера ще получи американският скулптор и поет Джими Дърам за дълбоко хуманните си творби. Венецианското биенале на изкуството ще продължи до 24 ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени