Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен показват находка от сребърни монети със световно значение

Колективна находка от близо 3000 сребърни римски монети от Сердика. Открити са в керамичен съд. (Един от акцентите на Представителната изложба на НАИМ)
Снимка: Красимир Георгиев

В Плевен показват находка от сребърни монети със световно значение. За първи път в Нощта на музеите и галериите излагат уникалното съкровище, намерено от затворници при обработка на нива. За плевенчани и гости на града са подготвени десетки изложби и музикални прояви, които ще продължат до полунощ.

8 500 сребърни монети от 15-и век. Директорът на историческия музей д-р Володя Попов:

"Имаме едновременно и сечени за турските султани, и за българския цар. В периода на падането на Бъргария под османско робство. Монетната находка от затвора. Имат изключително значение за българската, за балканската, за икономиката и монетосеченето на османската държава и оттам значение за световната история. Информацията, която те дават, не може да се намери след това. Тези, които стават след това султани, ликвидират всички монети, събира ги, претопява ги и пуска своя образ. Информацията на старите изчезва. Това е невероятна находка". В една от залите е изложена признатата за археологическа находка за 2018 г. императорска мраморна глава, открита в Улпия ескос от екипа на доц. Гергана Кабакчиева. Досега показвана единствено в София".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени