Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диляна Дойчинова: Всеки извървява Ел Камино с различна мотивация

| Интервю
Снимка: Личен архив

С Диляна Дойчинова тръгваме в радиовариант по пътя Ел Камино в Северна Испания, по който за първи път са вървели преди повече от хиляда години. Тогава поклонници от цяла Европа тръгват към Сантяго де Компостела в търсене на чудеса и за да отдадат почит към апостол Яков.

В Испания има неписано правило всички местни хора да помагат на поклонниците по пътя Ел Камино, наричани пилигрими.

Причините хората да тръгнат по Камино са различни, казва Диляна Дойчинова в предаването "Рано в неделя":

"Някои от тях по религиозни причини, много млади хора го правят, защото имат възможност, с един неголям бюджет, да видят много интересни и красиви места, други го правят,  за да поддържат спортна форма."

Това е третото по святост място за християнския свят след Ерусалим и Рим.

Диляна Дойчинова извървява пеша 575 от 799-те километра. Целта ѝ била на 40-тия си рожден ден да влезе в Сантяго де Компостела.

В Корея хората, които са преминали Ел Камино, ползват привилегия при наемане на работа, разказва още тя. "Смята се, че след като си извървял този път и си удържал на тези предизвикателства, ти си достатъчно устойчив за да работиш добре в компанията, в която имаш желание да се развиваш."

Снимка: Личен архив

Всеки върви по пътя Ел Камино с различна мотивация, смята Диляна Дойчинова.

"Моята беше също много лична, в памет на човек, когото загубих преди години, на когото много държа. Има тази възможност - човек да посвети пътя си на някого. Аз моя го посветих."

След като извървява пътя на апостол Яков човек се променя, стига да иска да се промени:

"Пътят дава това, от което имаш нужда и това, което търсиш. Човек върви по пътя така, както върви през живота си. Ако той бърза и тича по пътя, така преминава и животът му. Тръгвайки, аз мога да кажа, че "събличах дрехи" една след друга - напрежение, огорчения, някакви обиди, които съм имала за себе си. Бих казала, че като влязох и в Сантяго, се чувствах като преродена."

Интервю с Диляна Дойчинова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна