Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка очаква стабилен икономически растеж от 0,3% през второто тримесечие

Снимка: Ройтерс

Френската икономика се очаква да отбележи стабилен растеж през второто тримесечие въпреки продължаващите антиправителствени протести на т.нар. "жълти жилетки", показват резултати от редовно бизнес проучване на Централна банка на Франция.

Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасна през периода април - юни с 0,3% спрямо първото тримесечие, когато също нарасна с 0,3%, според представената в края на миналия месец оценка на френската статистика Insee.

Това би представлявало стабилен икономически растеж от 0,3% за четвърто поредно тримесечие, след като в края на 2018-а година френското правителство предложи пакет от мерки в размер на 10 млрд. евро, имащи за цел да повишат доходите на най-бедните трудещите си и пенсионери.

Президентът Емануел Макрон дори отиде още по-далеч, като през април обеща да намали  подоходния данък с 5 млрд. евро в отговор на продължаващите протести.

Стабилната икономическа прогноза е факт, въпреки че последното бизнес проучване на Френската централна банка за април отчита известно влошаване на активността в промишления сектор, както и отслабване в сферата на услугите и в строителството.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, спадна през април до 99 пункта от 100 пункта през март, но мениджърите в сектора очакват подобрение на производството през месец май.

Активността в сферата на услугите също отчете известно понижение през април, като съответният индекс достигна 100 пункта спрямо 101 пункта през март, но и тук мениджърите очакват подобрение на бизнес активността през следващия месец.

Индексът на бизнес активността в строителството пък се понижи през април до 105 пункта от 106 пункта месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна