Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция възобнови разследване срещу Джулиан Асанж по обвинения в изнасилване

| обновено на 13.05.19 в 14:58
Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведската прокуратура взе решение да възобнови разследването на обвиненията в изнасилване срещу основателя на сайта за разкрития „Уикилийкс“ Джулиан Асанж.

Асанж, който отрича обвиненията, избегна екстрадиране в Швеция след като се укри в посолството на Еквадор в Лондон преди седем години.

Заместник главният прокурор на Швеция Ева-Мари Першон обяви на пресконференция, че разследването се подновява, след като това бе поискано от адвокат на една от двете предполагаеми жертви. Першон каза, че ще бъде внесено искане за екстрадирането му в Швеция и допълни, че Асанж няма да бъде екстрадиран в трета страна, визирайки Съединените щати, където също е издирван за изтичането строго поверителна правителствена информация, без изричното позволение на Великобритания.

Асанж бе арестуван миналия месец от британската полиция, след като еквадорските власти отказаха да продължат убежището му в посолството на страната в Лондон. Той получи 50 седмици затвор за нарушаване на условия по пускането му под гаранция преди 7 години. Шведската прокуратура бе снела обвиненията срещу Асанж преди две години с аргумента, че не може да придвижи случая, докато той е в еквадорското посолство.

Очаква се австралиецът да излежи само 25 седмици от присъдата си, като след това може да бъде обект на екстрадиране. С оглед на новите развития възниква въпросът къде ще бъде екстрадиран - в Швеция или в Съединените щати. Това в крайна сметка вероятно ще бъде решено от британския министър на вътрешните работи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна