Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Внушава се, че в страната има ярка опозиция и това е Румен Радев

Всеки иска да прави ревизия, но никой не е ревизорът, който да свърши работата, смята политологът

Политологът Георги Киряков
Снимка: Мария Христова, БНР

„Общото впечатление е, че има остро противопоставяне на две важни за българската политика фигури. Внушава се, че в страната има ярка опозиция и това е Румен Радев“. Това заяви пред БНР политологът Георги Киряков по повод изказването на президента Румен Радев, в което призова за задълбочаване на разследванията за офшорни сметки, имоти и фирми на политици, които действат чрез подставени лица.

Киряков припомни, че служебното правителство, назначено от Радев, се опитваше да лансира като много важна част от политическия живот такава ревизия на управлението преди тях, но това не се случи, защото: „Не се намери ревизор. Това е проблемът в България, че всеки иска да прави ревизия, но никой не е ревизорът, който да свърши работата“, добави той в предаването „12+3“ на програма "Хоризонт"..

По думите на Киряков заявеното днес от вицепремиера Томислав Дончев по повод очакваната инвестиция от „Фолксваген“ е важно уточнение, че уговорката с германската страна е била да не се шуми около тази инвестиция. „Ако президентът очаква тази инвестиция да се случи преди изборите, тя няма как да не повлияе на изборния резултат, затова той се опитва да влезе с бутонките, казано на футболен жаргон, за да намали електоралния ефект от това“.

Политологът обясни, че премиерът Бойко Борисов не прави предизборна кампания с проявите си напоследък, защото това е ежедневната му работа на министър-председател и разходите за това са предвидени в служебните му средства. „Борисов не превишава правомощията си, но извлича електорален дивидент“, категоричен беше той.

Според Киряков спорно е положението на Бойко Борисов в ГЕРБ на председател на Предизборния щаб на коалиционните партии.

Политологът прогнозира мобилизация на твърдите ядра на основните партии на предстоящите евроизбори, защото при евентуална загуба на ГЕРБ това би била сериозна имиджова щета върху партията. Според него БСП не успява да прескочи електоралната бариера, която стои пред нея, а очаква по-скоро ГЕРБ да падне от само себе си под техния резултат.

„Естествено президентът влиза в ролята на катализатор на някаква подкрепа, която БСП очаква за своите кандидати“.

По повод думите на турския посланик у нас Хасан Улусой, който обвърза турските инвестиции в България с изучаването на турски език в училищата и поиска съдействието на българските власти, Киряков заяви, че те са мобилизиращи за електората на ДПС и на националистическите партии.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Георги Киряков в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени