Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Динев: Китайски стоки ще достигнат САЩ през други страни

Лъчезар Динев от Българо-китайската търговско-промишлена палата
Снимка: БГНЕС

Увеличените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита за китайски внос за 200 милиарда долара влязоха в сила и това засилва напрежението между САЩ и Китай. Пекин обеща реципрочни контрамерки. Лъчезар Динев от Българо-китайската търговско-промишлена палата коментира пред БНР, че тази шумотевица е доста странна.

Той припомни, че Тръмп започна търговската война с Китай преди година, защото смята азиатската страна за нелоялен конкурент, предвид дисбалансите в стокообмена помежду им и нарушаването на интелектуални права.

"През 2017 г. дефицитът беше 375 млрд. долара, а миналата година - 419 млрд. долара, т.е. думите на Тръмп не се връзват с действителността", каза той в предаването "12+3" на програма "Хоризонт".

Той уточни, че според изследване на Международния валутен фонд от края на април увеличаването на тарифите не променя специфичния търговски баланс между две страни, а това се компенсира от двустранните баланси с други партньори.

"Търговията намира своя път", категоричен беше той и уточни, че това означава, че китайски стоки ще достигнат САЩ през други страни.

"Изглежда нещата не са в полза на крайния американски потребител, както и на корпорациите в САЩ, защото те нямат възможност веднага да започнат да произвеждат рутери, хладилници и печки в тези мащаби, в които те внасят от Китай. Но Китай също е засегнат - там земеделските производители са намалили износа си", коментира той.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Лъчезар Динев в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна