Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословното хранене - акцент в Европейската седмица на общественото здраве

Доц. д-р Гена Грънчарова
Снимка: infoPleven

Медицинският университет и Общината в Плевен се включват в Европейската седмица на общественото здраве, която започва днес и ще продължи до 17 май.

Инициативата се осъществява под мотото „За по-здрави общности“ и е подкрепена от Европейската комисия и Световната здравна организация.

От наша страна в мероприятието се включва Българската асоциация за обществено здраве, която работи от 2003 година.

13 май е обявен за ден на двигателната активност и се провежда под мотото „Станете, бъдете  и останете физически активни.“

Вторият ден на форума – 14 май, е посветен на здравословната околна среда. Здравните заведения ще представят услугите, които предлагат. Ще бъде поставен и акцент върху здравословното хранене, посочи доц. д-р Гена Грънчарова – председател на Българската асоциация за обществено здраве:

"Ние се обръщаме с поглед към младите тук, в Плевен. В училище наши студенти по медицина, под наше ръководство, ще разговарят с деца между 10 и 13 годишна възраст. Има инициативи, примерно в Стара Загора, за здравословно хранене на бременните жени. Много интересна инициатива във Варна, от дълги години се провежда, е така наречен „зелен двор“, в който говорят за здравословното хранене на цялото семейство.“

В последния ден от Европейската седмица на здравословното хранене ще се обсъдят проблемите на психичното здраве на подрастващите.

Репортаж за инициативата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна