Eмисия новини
от 20.00 часа

"Погубената България" - истории от архивите на ДС

На 15 май в София ще бъде премиерата на книгата "Погубената България" на проф. Вили Лилков и журналиста Христо Христов, която е продължение на "Бивши хора". В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" те разказаха за историите, събрани в новата им книга, които са от архивите на Държавна сигурност.

"След първата ни книга, посветена на съдбата на стопанския, политическия, военния и интелектуалния елит на България след 9 септември 1944 г., продължихме да изследваме съдбата на т.нар. "бивши хора" и в провинцията. Да изследваме непроучени до момента архиви на репресивния апарат на БКП, да надникнем в регионалните държавни архиви, да се срещаме с наследници на "бивши хора", да откриваме спомени за тях и да събираме свидетелства", споделиха те пред БНР.

По думите им изключително важно е да се съхрани паметта за онези, "които понесоха ударите на комунистическия режим. Дължим им го. Възкресяването на тази памет ни дава поуки и образци на поведение на личности в моменти на изпитания, когато те са отстоявали общочовешки ценности в мрака на комунистическата държава концлагер, задушавала свободата за близо половин век".

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. Вили Лилков и журналиста Христо Христов в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.

Галерия

Още от