Eмисия новини
от 08.00 часа

Илхан Андай: Този посланик на Турция не е като предишния

Н. Пр. Хасан Улусой
Снимка: БГНЕС

„Този посланик на Турция не е като предишния“, заяви пред БНР журналистът Илхан Андай по повод думите на Хасан Улусой при откриването на нов завод в Кърджали, че българската държава трябва да насърчава изучаването на турски език, за да привлече повече турски инвестиции.

Според журналиста няма и следа от някаква по-особена активност на Анкара в България по подобие на времето от мандата на предходния посланик, „когато видимо се намесваха във вътрешните ни работи в изборния процес“, категоричен беше той.

По думите му в Кърджали посланик Улусой не е демонстрирал онова имперско самочувствие, което беше присъщо на предишния турски дипломат у нас.

„За мен е ясно, че посланикът е запознат с болката на този инвеститор в района на Кърджали по отношение на недостига на кадри и езиковия проблем, който има от години този инвеститор... В Румъния или Сърбия никой не би реагирал на тези думи, но в България е малко по-различно“, добави той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Журналистът прогнозира, че ще има голям принос на Хасан Улусой за нови турски инвестиции у нас.

Според Андай този шум около думите на турския дипломат е заради предизборната кампания. По думите му българското външно министерство вече е получило отговорите, номерът е да тушират напрежението, което се подсилва от участниците в изборите.

Цялото интервю на Людмила Железова с Илхан Андай в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Още от

Фискална децентрализация, но как

публикувано на 23.07.19 в 15:57

Новата европейска аристокрация

публикувано на 22.07.19 в 14:39