Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Кучков с нова изложба живопис „Автопортретът"

Известният художник Николай Кучков открива своя изложба живопис „Автопортретът“ в галерия „Arsenal of art“ в Капана. 

В нея той включва свои автопортрети -  рисунки и живопис, които рисува  през целия си живот. Най-ранният автопортрет е, когато е на 19 години, а последният от преди няколко години. 

Художникът споделя, че това е начин на изразяване на отношението му към света, и че когато  е рисувал автопортретите си, не си е мислил, че  ще бъдат показани в изложба, затова и някои са по шаржови, а други са сериозно постижение на изкуството.  

В експозицията е включен и фрагмент по мотив от унищожения му стенопис в някогашния „Кристал“, както и авторското му стихотворение „Отпивам се“.

Първата самостоятелна изложба на Николай Кучков е през 1979 г. Участва в самостоятелни и колективни изложби в Пловдив и София, в Холандия, Полша, Гърция, Германия, Унгария, Хърватия, Русия. 

Негови монументални творби украсяват сгради в Пловдив, Карлово, Тополово и Санкт Петербург. Картините му са притежание на НХГ, СГХГ – София, Държавната художествена галерия – Пловдив, както и на частни колекции в България, Полша, Германия, Холандия, Хърватия, Русия и САЩ.

Работи в областта на кавалетната и портретната живопис, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика.

Има издадени и книги с поезия.

Чуйте в звуковия файл Николай Кучков защо рисува автопортрети,  защо  с пура,  и за фрагмент от унищожен стенопис,  за Леонардо да Винчи, за достойнството на художника,  и кога можеш да отпиеш от самия себе си . 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна