Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко ускоряване на инфлацията в Германия през април

През април потребителската инфлация в Германия се ускори рязко до 5-месечен връх в резултат на по-високи енергийни и цени на услугите, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през април с 1,0% спрямо март, като на годишна база потребителската инфлация се ускори до 2,0% от 1,3% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от ноември 2018-а година.

Причина за високата инфлация оказва ускореният растеж на енергийните цени през април до 4,6% от 4,2% месец по-рано и на цените на услугите до 2,1% след тяхно повишение с едва 1,2% през март. В същото време цените на хранителните стоки се повишиха с 0,8% след растеж с 0,7% през предходния месец.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) също се повиши на месечна база с 1,0% и нарасна с 2,1% на годишна база след повишение с едва 1,4% през март.

По този начин германската хармонизирана инфлация надвиши целевия таван на ЕЦБ от малко под 2,0% за пръв път от ноември насам. Тези данни, както и по-силният от очакваното икономически растеж в еврозоната през първото тримесечие, могат да дадат известен повод за облекчение сред членовете на Европейската централна банка.

Трябва обаче да се има предвид, че силен принос за по-високата инфлация през април оказа нарастването с цели 11,2% на цените на пакетни почивки за Великденските празници, които през настоящата година се паднаха на по-късна дата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна