Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи френски политици се скараха заради Орбан

Натали Лоазо
Снимка: архив

Двама от водещите френски кандидати за евроизборите през май влязоха в сблъсък, но не заради горещите теми като плановете на президента Еманюел Макрон или за европейската миграционна политика, а заради унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи „Политико“.

Орбан предизвика разногласия преди вота за ЕП, след като неговата партия ФИДЕС бе временно отстранена от мощната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП). А след това самият той намекна, че може да се съюзи с крайнодесни сили.

Натали Лоазо, водещ кандидат на т.нар. Ренесансова кампания на Макрон, изстреля първия залп с думите, че „никога няма да бъде част от група, в която влиза ФИДЕС“.

Франсоа-Ксавие Белами, който оглавява листата на умерената десница в лицето на „Републиканците“, се обяви в защита на унгарския лидер. Според Белами, чиято партия също е част от ЕНП, изгонването на Орбан ще го тласне в ръцете на италианския вицепремиер Матео Салвини и неговата крайнодясна партия „Лига“.

Балеми също така защити в известна степен Орбан и в скандала с кампанията му с плакати срещу европинституциите.

„В сърцето на този конфликт между Жан-Клод Юнкер и Виктор Орбан е идеята за налагане на мигрантски квоти на Унгария. От тази гледна точка г-н Орбан е прав“, заяви френският политик. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна