Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрояват зелени площи в жк. "Дианабад" - били частна собственост

Жителите на квартала на протест, искат извеждане на транзитния трафик от урбанизираната територия

Снимка: Архив
В предаването "Вашият глас" говорихме за планирания за днес протест на жители на квартал "Дианабад", които са против застрояването на зелените пространства при спирката на МГУ "Св. Иван Рилски" на бул. "Г. М. Димитров" – обозначени в кадастралната карта като квартал 21 В, и т. нар. "Горичка", която се намира при квартали 21 А и 21 Г.

Исканията на недоволните жители на Дианабад са зелените площи да се облагородят и превърнат в място за отдих и почивка на открито, да бъде построен православният храм, който е бил планиран преди години, да бъде извършен сериозен транспортно-комуникационен анализ на движението по ул. "Крум Кюлявков" и останалите второстепенни улици в жк. "Дианабад" и да бъде изведен транзитният трафик от урбанизираната територия

След като разговаряхме с жителите на квартала, се свързахме с Добромир Горанов, главен архитект на район "Изгрев", за да разберем има ли планирано строителство на мястото на зелените площи в кв. "Дианабад" и къде точно ще бъде то.

Добромир Горанов обясни, че за мястото, познато като "Горичката", намиращо се в квартали 21 А и 21 Г,  в момента не текат процедури и няма намерения за строителство. Те остават зелено пространство, въпреки че там по план, каза Горанов, има предвидено строителство, но има и общинска собственост и може да се поиска започване на процедура по промяна на плана за съответните квартали. 

За квартал 21 В, обаче, тече процедура по изменение на регулационен план. Този имот е частен, обясни Горанов и там е предвидена сграда за обществено обслужване, а общината, по думите му, няма как да влияе на интересите на собствениците.

Горанов обясни, че по текущия план има предвидени уширения за паркинги, както и са предвидени места за подземни паркинги, за които се търсят инвеститори.

По сега действащия план храм не се предвижда, като такъв е предвиден в квартал 9, а в момента предстои и изграждането на храм в градинката на КАТ.

Горанов посочи, че за да бъде изведен трафикът от вътрешнокварталните улици, трябва да се направи анализ, като обеща, че такъв ще бъде направен. Главният архитект се ангажира също, съоръженията в зеленото пространство, наричано "Горичката", да бъдат реновирани, за да може то да бъде използвано от живеещите наоколо.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени