Eмисия новини
от 00.00 часа

Държавният глава се срещна с председателя на ВКС

Лозан Панов отново поиска ограничаване правомощията на главния прокурор

| обновено на 14.05.19 в 18:52
Президентът Румен Радев се срещна с председателя на ВКС Лозан Панов
Снимка: Пресслужба на държавния глава

За конституционни промени, които да ограничат правомощията на главния прокурор, се обяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на среща с президента Румен Радев. Тя е част от консултациите, които започна държавният глава във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. 

Първата среща на държавния глава беше с главния прокурор, който определи консултациите като преждевременни. Напротив - навременни са, опонира днес Лозан Панов. Цацаров и Панов задочно сблъскаха позиции и за обема на правомощията на държавния обвинител. Панов поиска те да бъдат ограничени. Според него сега главният прокурор има монопол на кого и за какво да повдигне обвинение, а липсата на контрол го прави "най-силната политическа личност в България“.

„Ако говорим за политизация на прокуратурата, от някои действия на прокуратурата, тя ясно показва, че обслужва управляващите“, коментира Панов.

Съдия номер каза, че е наясно, че редукция на правомощията няма как да има до избора на наследник на Сотир Цацаров, но напомни:

"Едно обещание на премиера Борисов, че реформа на прокуратурата ще има след Цацаров, нека да видим дали наистина това ще се случи".

Исканията за оставката му заради критиките му към прокуратурата и ВСС той отклони с думите, че не е правене на политика, ако човек от системата говори за имитация на съдебна реформа. Даде да се разбере и че не се е впечатлил от думите на премиера, че сваля доверието си от него:

"Всеки човек в една демократична страна има право да се доверява на когото си поиска. Това е негова лична преценка“.

От "Дондуков" 2 не коментираха по същество срещата Панов - Радев. 

Утре срещи с държавния глава ще имат министърът на правосъдието Данаил Кирилов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Още от