Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва след информация за атака с дронове на саудитски петролопровод

Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% след новината за "терористична атака" с дронове на две помпени станции на голям петролопровод в Саудитска Арабия на компанията Aramco, според изявление на енергийния министър Халид ал-Фалих.

Това става само ден, след като два саудитски петролни танкери бяха атакувани близо до Ормузкия пролив, допринасяйки за днешното повишаване на цените на черното злато.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли нарастват с 1,68% към 71,35 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни - с 1,43% към 61,90 долара за барел.

Вчера те поскъпнаха рязко с над 2,5% след информация за "саботажни атаки", предизвикали значителни щети два саудитски петролни танкера близо до Ормузкия пролив на фона на засилващото се военно напрежение в Персийския залив.

Драматичният снощен спад на фондовите борси на Уолстрийт в резултат на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай обаче парира това тяхно възходящо движение, като в края на търговията в понеделник петролните фючърси се понижиха съответно с 0,6% и с 1,0%.

Днешното постепенно възстановяване на инвеститорския риск-апетит на световните капиталови с оглед на подновени надежди за продължаване на търговските преговори между Вашингтон и Пекин допринася за поскъпването и на петролните фючърси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна