Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Водафон" започва да предлага 5G услуги във Великобритания от 3-ти юли

Във вторник мултинационалният телекомуникационен гигант "Водафон" (Vodafone Group) обяви, че на 3-ти юли ще стартира своята безжична мрежа от пето поколение (5G) в рамките на Обединеното кралство.

Функционирането на мобилната мрежа от следващо поколение ще се случи първоначално в седем града и ценообразуването ще бъде еквивалентно на настоящите потребителски 4G планове.

По този начин "Водафон" се превръща в първият от големите британски телекомуникационни оператори, който определи конкретна дата за стартиране на безжичната си мрежа от пето поколение. За новата услуга ще могат да се регистрират както бизнес клиентите, така и обикновените потребители. Освен това, "Водафон" ще започне да предлага през лятото 5G роуминг във Великобритания, Германия, Италия и Испания.

Важно е да се отбележи, че според някои информации, китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) ще оборудва част от инфраструктурата, необходима за внедряване на мрежите от пето поколение на Острова.

"Ние сме начело при определянето на 5G стандартите, за да гарантираме, че телефоните и мрежите ще работят добре заедно. Надстроихме нашите наземни предаватели, за да може да се приема 5G технологията без прекъсване. И ние сме първата британска компания, която изпробва 5G през нашата фиксирана оптична и мобилна мрежа", посочи главният изпълнителен директор на Vodafone UK - Ник Джефри.

Въпреки добра новина, акциите на Vodafone Group PLC се понижават с над 2% през днешната лондонска търговия, след като компанията обяви, че ще намали раздавания дивидент за цялата отминала година до едва 9 евроцента на акция от 15,07 евроцента година по-рано поради отчетени загуби в размер на 2,61 млрд. евро за финансовата година до 31-ви март. Година по-рано компанията излезе на печалба от 3,88 млрд. евро. Vodafone отчете и понижение на приходите през отминалата фискална годна с 6,2% до 43,67 млрд. евро от 46,57 млрд. евро при прогноза на финансовите пазари за приходи в размер на 45 млрд.евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна