Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов смята, че има нужда поне от анекс към договора със Северна Македония

Георги Първанов представи в Благоевград книгата си „Илинденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати“.
Снимка: Кети Тренчева

България и Северна Македония трябва да подпишат нов договор или най-малкото да има анекс към настоящия, който е морално остарял. Това заяви Георги Първанов  в Благоевград, където представи книгата „Илинденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати“.

Според Георги Първанов настоящата смесена експертна комисия за решаване на историческите спорове между България и Северна Македония няма мандат за изчистване на ключови спорове. Това се потвърждава и огромната качествена и дипломатическа разлика между споразумението от Преспа, в което Гърция защити до най-малки детайли своите исторически претенции, смята той.

Особено тревожещ според него е фактът, че нашите съседи поставят Илинденско-Преображенското въстани в темелите на своята история.

„Трябва да има нов договор или анекс към сегашния - това ще преценят дипломатите, в който ясно да се запише, че за периода до първите десетилетия на XX век това е българска история. Ако не направим това, ще градят идентичност в Скопие на наш гръб“, каза Първанов.

Той похвали реакцията на българската дипломация по последните изявления на турския посланик у нас. Но беше категоричен, че зародишът на проблема е записан в  книгата на бившия външен министър Давутоглу за претенции към територии от съседни държави, в които живеят етнически турци: 

„Нашето правителство и дипломация не гради принципни отношения с турците и оттам ще възникнат проблемите непрекъснато. Веднъж завинаги трябва да се даде отпор на тази имперска, османлийска външна политика“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна