Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите:

Правилният начин на живот и профилактиката са предпоставка за здраво сърце

Снимка: Архив
Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Ако успеем да профилактираме и лекуваме правилно артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения и др., можем да отложим във времето или да профилактираме изцяло появата на сърдечна недостатъчност. - Това убеждава председателят на Дружеството на кардиолозите в България - доц. Мария Токмакова, в „Часът на здравето“. - Най-добре е да се пазим от рисковите фактори за ССЗ, за да не стигаме до крайната спирка.

Хората в България не живеят правилно – не се движат достатъчно, не се хранят правилно, пушат… Много от моите пациенти не осъзнават, че нова диагнозата за сърдечен проблем не означава само лекарска интервенция или приемане на медикаменти в бъдеще, това означава необходимост от промяна на начина на живот.
Всичко започва от ранна детска възраст, когато започва натрупването на излишни килограми. Оттам следва ранна, детска хипертония,  предиабет  и диабет… Всичко това предразполага към развитие на ССЗ. Така е не само за България.

Усилията за профилактирането ще се върне при нас като здраве.

Сред признаците за поява на сърдечна недостатъчност доц. Токмакова изреди намаления физически капацитет – загуба на функционалност, на сила, лесното изморяване, липсата на тонус, ускорения пулс, специфичния задух, наличието на отоци около глезените, необяснимото покачване на теглото (което може да е показател за задръжка на течности).
В такива случаи трябва без отлагане да се отиде при специалист.

Разполагаме с добри и иновативни медикаменти, които се покриват в голямата си част от НЗОК, но трябва да се действа навреме, допълва доц. Токмакова.

Чуйте целия разговор с нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна