Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията приветства обособяването на единен орган по пътна безопасност в България

Малина Крумова (вляво) до Матю Болдуин, зам.-генерален директор на ГД „Мобилност и транспорт“ в Брюксел.
Снимка: ДАБДП

Решението за създаване на единен орган, отговарящ за безопасността на движението по пътищата е поредна крачка за намаляване на инцидентите и жертвите при катастрофи в България, която заслужава поздравления. Това подчерта Матю Болдуин, заместник-генерален директор на ГД „Мобилност и транспорт“ и координатор на високо ниво на ЕК по въпросите на пътната безопасност на среща с Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), съобщи агенцията, предаде БТА.

Крумова е на посещение в Брюксел за представяне на новата институция и обсъждане на политики за повишаване на превенцията и пътната безопасност.

През новия програмен период кохезионната политика на ЕС ще позволява да се финансират в по-голяма степен проектите, свързани с пътната безопасност. България може да се възползва от това, ако бъде проактивна и покаже добри резултати, стана ясно по време на срещата. Матю Болдуин акцентира, че основен фокус ще бъде поставен на ефективността при разходването на европейското финансиране. „Уверени сме, че и с по-малък финансов ресурс е възможно да се постигнат по-добри резултати, ако са ясно детайлизирани целите на един проект“, допълни той.

Малина Крумова подчерта, че вече са идентифицирани проекти, които ще бъдат подготвени за финансиране от държавната агенция и допълни, че в нейната работа ще се стреми да включи максимално и неправителствения сектор.

В края на срещата Матю Болдуин приветства желанието на България да работи в тясно сътрудничество за създаване на безопасни системи за пътищата в България в дух на приятелство и солидарност.

Антонио Авеносо, директор на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), също поздрави България на среща с Малина Крумова за обособяването на ръководената от нея агенция. Според него пред страната ни има още много работа, но подчерта, че това е стъпка в правилната посока.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени