Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички гимназии в Сърбия ще могат факултативно да изучават китайски език

Сръбският президент Александър Вучич и китайският премиер Ли Къцян на една от срещите им.
Снимка: БГНЕС, архив

Сръбският Национален съвет за просвета даде днес положително мнение за програма за изучаване на китайски език и цивилизация, което прави възможно от следващата учебна година този език да се учи факултативно във всички гимназии в страната, предаде БТА.

Инициативата за изработване на програмата е на Осма белградска гимназия, в която китайски език се изучава от 2010 г. Програмата е подготвена в сътрудничество с филологическия факултет на Новосадския университет и е одобрена от Института за развитие на образованието и възпитанието. Сега остава само да бъде подписана от министъра на образованието, посочва Танюг.

Програмата предвижда китайски да се учи два пъти седмично, като тези часове няма да влизат в редовната седмична програма, а оценката по предмета няма се включва в годишния успех.

В Сърбия в момента около 2000 ученици изучават факултативно китайски език, който се преподава в 34 основни и 30 средни училища. Китайски език като задължителен втори чужд език се учи в две гимназии в Сърбия - Филологическата в Белград и гимназията в Карловац.

Китайското министерство на просветата е изпратило 24 учители от Китай, които да преподават в сръбските училища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени