Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин иска пълноценно възстановяване на отношенията със САЩ

| обновено на 15.05.19 в 07:52
Владимир Путин (вдясно) и Майк Помпейо на срещата им в Сочи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва е готова да възстанови пълноценните си отношения с Вашингтон, заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата в Сочи с държавния секретар на Съединените щати Майк Помпейо.

Приветствайки госта късно във вторник, Путин изрази надежда, че двустранните отношения ще се подобрят, като стъпят върху общите интереси за запазване на стратегическа стабилност, неразпространението на оръжията за масово унищожение, разрешаването на регионалните конфликти, борбата с престъпността. и бедността.

Президентът Путин каза още, че комисията на специалния прокурор Мълър е провела обективно разследване, което е потвърдило липсата на каквито и да било следи за сговор между Русия и администрацията на президента Доналд Тръмп.

Путин изрази надежда и за подобряване на икономическото сътрудничество между двете страни, което напоследък, по думите му, клони към нулата.

На срещата присъстваха още президентският съветник по международните въпроси Юрий Ушаков и директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Путин каза, че след телефонния разговор на 3 май с американския си колега е останал с впечатлението, че и Тръмп очаква възстановяваме на връзките и контактите между двете страни и решаване на въпросите от взаимен интерес.

Майк Помпейо заяви на свой ред, че Съединените щати и Русия имат общи интереси и че съществуват въпроси, по които двете държави могат да си сътрудничат и да работят продуктивно.

По-рано Сергей Лавров посочи, че Кремъл ще реагира положително на официално американско предложение за среща между президентите Путин и Тръмп на форума на Г-20 през юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна