Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство отпусна обещаните средства за закупуване на медицинска апаратура

| обновено на 15.05.19 в 12:15
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Правителство отпусна обещаните средства за закупуване на медицинска апаратура за здравните заведения в страната и за Специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София. Кабинетът одобри 3 милиона 450 хиляди лева допълнително по бюджета на министерството на здравеопазването.

Решението за отпускането на средствата беше взето вчера след среща на протестиращите медици с премиера Бойко Борисов.

В началото на днешното правителствено заседание Борисов обяви: “Финансираме и Педиатричната болница, и за всички нуждаещи се болници – държавни и общински включително“. 

1 млн. и 700 хил. лева ще получи Специализираната детска болница в София. Според началника на Клиниката по детска неврология в болницата проф. Иван Литвиненко така няма да се пестят средства за диагностиката и лечението на децата и ще се задържи персоналът в болницата: “Който е на критична точка, да привлечем нови кадри, защото отдавна търсим сестри за попълване на щат“.

С 1 млн. 250 хил. лева ще бъде закупена медицинска апаратура, посочи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев: “15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза“.

Половин милион лева ще бъдат насочени към 30 консултативни центъра за майчино и детско здраве.

Готова е методиката за определяне на заплатите на медицинските сестри, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Този ресурс ще отиде както за подобряване качеството на лечение на децата, така също и за увеличаване на заплатите на работещите в детската болница“, посочи по-рано министър Кирил Ананиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени